FEIT OF FICTIE

“IDEOLOGISCHE ONDERMIJNING ...OF PSCHYGOLOGISCHE OORLOGSVOERING... VERANDERT DE PERCEPTIE VAN DE WERKELIJKHEID ...IN DIE MATE DAT, ONDANKS DE OVERVLOED AAN INFORMATIE, NIEMAND IN STAAT IS TOT VERSTANDIGE CONCLUSIES TE KOMEN IN HET BELANG VAN VERDEDIGING VAN ZICHZELF, HUN FAMILIE , HUN GEMEENSCHAP EN HUN LAND”

YURI BEZMENO-KGB, 1984

DENK

KRITISCH 

Feiten van fictie scheiden is belangrijker dan ooit. Dit realiseerde ik me afgelopen dagen ten eerste na het zien van de documentaire Coded Bias, en ten tweede na het bekijken van een interview van What Matters Now TV met de Nina Schick, auteur van het boek Infocalypse.

!

CODED BIAS INFOCALYPSE

Coded Bias is gaat over onderzoeker Joy Buolamwini's, zij ontdekte raciale vooroordelen in algoritmen voor gezichtsherkenning. Infocalypse gaat over de gevolgen van deepfakes. 

TECHNOLOGIE

Op technologie mogen we niet vol vertrouwen. Het is dus belangrijk dat we ons kritisch denkvermogen verbeteren zodat we misleidende denkfouten kunnen voorkomen, misleidende vooroordelen op sporen, betere argumenten bedenken, ons oordeel aanscherpen en besluitvorming verbeteren. Meer mensen moeten leren de juiste vragen te stellen en aannames betwisten.

?

MBO VERSUS HBO

ZIE IK HET GOED?

Uit mijn eigen ervaring zie ik dat je pas vanaf het Hoger Beroeps Onderwijs leert kritisch te denken en leert hoe je tot goede besluiten en oplossingen van dingen kunt komen. Middelbaar onderwijs leidt daar niet of nauwelijks toe op. Of zie ik het niet goed?

HOE DENK  JIJ ?