Hoe kan ik mijn informatie beveiligen?

De wijze waarop we informatie beveiligen nam ik onder de loep. Heel vaak zorgen we onvoldoende voor onze digitale informatie. Het besef van de grote waarde van mijn gegevens maakte dat ik mijn kennis over online en offline veiligheid opfriste. Ik verdiepte me in de nieuwste mogelijkheden van toegang tot informatie en in de manieren waarop ik voor een reservekopie van mijn data kan zorgen.

Ik bedacht me dat het voor anderen waardevol kan zijn om mijn laatste inzichten en keuzes hier te delen.

Het besef dat informatie waardevol was had ik al. Maar sinds begin 2020 is dat besef toegenomen. Toen ben ik namelijk gestart met het opzetten van een nieuwe structuur en workflow waarin ik mijn waardevolle informatie opsla, opzoek, doorzoek, sorteer, filter, orden, herorden, voorzie van metadata en deel.
De nieuwe structuur werkt enorm goed. De kennis die ik nu snel uit al die informatie haal is voor mij van onschatbare waarde. Er valt echter nog veel meer te leren en de ontwikkelingen gaan snel.
Om bij te blijven volg ik o.a. Martijn Aslander en Tiago Forte. Als je kenniswerker bent, productiever en creatiever wil zijn moet je zeker ook deze heren gaan volgen.

Mijn informatie is dus van onschatbare waarde. Daarom wil ik goed mijn informatie beveiligen. Maar hoe?

Stappenplan om veilig online te zijn

Als je op een luchtige manier wil verdiepen waarom je meer aan beveiliging moet doen dan je waarschijnlijk denkt, lees dan “ik weet je wachtwoord” van Daniël Verlaan (affiliate link). Als je dit boek leest  wordt je niet paranoïde, wel minder naïef. Lees gewoon zijn verhalen en wees voorbereid. Daniël komt met een kort en bondig stappenplan om veilig online te zijn. Ik ben overtuigd dat het voor de meeste mensen de moeite waard is om meer aandacht te besteden aan de volgende adviezen.

  1. Updaten
  2. Wachtwoorden
  3. Tweestapsverificatie
  4. Phising herkennen en linkjes inspecteren
  5. Maak een back-up
  6. Pas op met bijlagen en documenten
  7. Kijk uit met openbare WiFi
  8. Installeer alleen apps uit Google Play of de Appstore
  9. Let op wat je online zet
  10. Vertrouw je apparaten, niet jezelf.

Geavanceerd informatie beveiligen met Google

Bij Google heb ik me ingeschreven voor geavanceerde beveiliging. ‘Geavanceerde beveiliging’ wordt aanbevolen voor iedereen met een verhoogd risico op gerichte online aanvallen. Google beveelt de geavanceerde beveiliging aan voor bijvoorbeeld journalisten, activisten, medewerkers van politieke campagnes, bedrijfsleiders, IT-beheerders. Maar de service is evengoed gratis voor anderen van wie het Google-account waardevolle bestanden of gevoelige informatie bevat. En dat is in principe iedereen die Google gebruikt.
De geavanceerde beveiliging voorkomt ongeautoriseerde toegang tot mijn account, biedt extra bescherming tegen schadelijke downloads en beveiligt mijn persoonlijke informatie. Je moet er wel twee hardware beveiligingssleutels naar eigen keuze voor aanschaffen. Deze sleutels wil je sowieso al gebruiken voor tweefactorverificatie van al je digitale toegang.

informatie beveiligen met Google

Tweefactorverificatie met een hardware sleutel

Voor mijn informatie beveiliging ben ik mulifactorauthenticatie op een andere manier gaan gebruiken. Voor de tweede factor, naast een wachtwoord, heb ik gekozen voor hardwaresleutels van Yubico (affiliate link). Natuurlijk kun je ook kiezen voor een app of sms. Maar dit is minder veilig. Lees in dit bericht hoe dat zit.
Op Yubico.com/start staan stapsgewijze instructies om je toegang te beschermen met de YubiKey.
Niet alleen voor Google dus, maar ook voor andere accounts. Denk bijvoorbeeld aan je social media accounts, je browsers, financiële websites, passwordmanager en vele andere services.

Eerlijk is eerlijk. Je moet er wel even voor gaan zitten. Goed lezen. En stap voor stap de instructies volgen. Je moet niet alles in één middagje willen doen.

Informatie beveiligen met backup

Ik synchroniseerde al naar de cloud. Op Onedrive, Googledrive en Dropox stond nog het één en ander. Bij de keuze van cloudopslag vond ik het belangrijk dat de cloudservice gebruik maakt van versiebeheer. Dat doet niet elke online drive. Ik koos voor Onedrive.

Maar ik wilde meer zekerheid omdat door synchronisatieproblemen al eens  een aantal van mijn bestanden beschadigden. Ik leerde dus dat syncen geen echte backup methode is omdat de synchronisatie je bestanden kan beschadigen en daarmee mogelijk vernietigen. 
Nu beschik ik al ruim 10 jaar over, een inmiddels verouderde, NAS (Network Attached Storage) ofwel een harde schijf in mijn thuisnetwerk. Deze NAS wordt gebruikt voor mijn SONOS muziekbibliotheek en ook voor mijn oudere video- en fotoarchief.  
Met de komst van cloudopslag is ook een fotoarchief online ontstaan en natuurlijk gebruik ik de online muziekbibliotheek van Spotify in combinatie met SONOS tegenwoordig veelvuldig.
Maar van mijn eigen muziekcollectie wil ik geen afscheid van nemen. Met name de oudere gezinsfoto’s en -video’s krijgen steeds meer waarde. Daar wil ik goed voor zorgen. Dus moet ik dit soort informatie goed beveiligen.

Een NAS kan integreren met de gesynchroniseerde cloudopslag, leerde ik. Ik koos hier voor modernisering van de oude netwerkschijf en kocht een NAS server van Synology DS220+ en 2x Seagate Ironwolf van minimaal 8 TB (affiliate link).

Ik verwacht dat het moderniseren en gebruiken van meerdere lagen in mijn opslag meer zekerheid geeft en meer recht doet aan de waarde van mijn informatie.

Laat even weten wat je vindt van dit bericht. Vind ik leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.